Kandida (lat. candida albinacs) spada u grupu gljivica koja prirodno nastanjuje naš organizam. Njeno prirodno sedište je donji deo creva. Kandidom ne možete da se zarazite ili je dobijete, nju već imate u organizmu, ali brojni faktori povećavaju šanse da gljivica razmnoži na nivo koji je nezdrav u organizmu i izazove infekciju. Ukoliko dođe do nezdravog razmnožavanja kandide dolazi do slabljenja zida tankog creva. Na taj način ona lakše ulazi u krvotok i širi se po celom organizmu. Stvara alergijske reakcije i dolazi do pada imuniteta, jer su neželjene čestice prodrle u krvotok.

Šta utiče na razmnožavanje i širenje kandide?

Upravo se pad imuniteta uzima kao osnovni uzrok povećanja i širenja gljivice kandide u organizmu čoveka. Javlja se najčešće kod dece, jer kod njih imuni sistem nije razvijen u dovoljnoj meri, kod trudnica i starijih kod kojih je imuni sistem u opadanju. Čest je pratilac drugih bolesti kao što kao što su dijabetes, hipotireoza, Kušingova bolest, Adisonova bolest, smanjenje i defekt linfocita, smanjenje neutrofila i defekt polimorfonukleara.

Prekomerni rast kandide može biti posledica savremenog načina života, brze hrane, konzumiranja alkhohola i opijata, kontraceptivnih lekova i svakodnevnog stresa. Sve ovo utiče na slabljenje imuniteta. Uzrok prekomernog rasta kandide može biti i učestalo uzimanje antibiotika, zato što oni oni uništavaju bakterije u crevima, koje ova gljivica upravo drži pod kontrolom, kortikosteroida i imunosupresivnih lekova.

Često se javlja i kod osoba koje su dosta u dodiru sa šećerom kao poslastičari, kuvari i domaćice, kao i kod onih sa oštećenom kožom.

Ostala stanja koja mogu da utiče na podsticaj kandide su gojaznost i trudnoća.

Simptomi kandide

Simptome možemo podeliti u nekoliko kategorija u zavisnosti od toga šta kandida zahvata.

Opšti simptomi su:

  • umor i iscrpljenost,
  • glavobolja,
  • depresija,
  • gubitak pamćenja,
  • bol u mišićima.

Probavni simptomi su: nadudost, gasovi u stomaku, čest proliv ili zatvor.

Respiratorni simptomi su: učestali kašalj, prehlada, astma, alergija, crveno grlo, simptomi nalik polenskoj groznici, hronično curenje nosa.

Kožni simptomi su: akcem, peckanje, osip, atletsko stopalo, psorijaza. Infekcija kandidom se pojavljuje kao jasno definisan deo crvene kože, svraba, iz kojeg često curi tečnost. Na ivicama osipa mogu da se pojave kraste ili bubuljice, a one se najčešće nalaze u oblastima kao što su prepone, zadnjica, među grudima, između prstiju ili na pupku.

Hormonalni simptomi su: neredovna menstrucija, promene raspoloženja, poremećaj rada žlezda sa unutrašnjim lečenjem, hipoglikemija,upala bešike.

Candidal paronychia je kandida na noktima,a često napada ljude, čiji posao zahteva da im ruke budu mnogo u vodi. Nekada se manifestuje kao bolna, crvena, otečena regija ko prstiju. U gorem slučaju, nokat može da se odvoji od kože.

Kandida u ustima se manifestuje kao bela fleka u ustima, na jeziku i na nepcu ili oko usana. Takođe, mogu da se pojave crvena, ispucala, vlažna područja kože na uglovima usana.

Kandida na penisu je retka, ali se manifestuje crvenim, otečenim i bolnim vrhom penisa.

Ono što se često dešava je da se kandida pomeša sa nekom drugom bolešću, jer su im simptomi često isti. Kandida utiče da se voda zadržava u organizmu, pa je samim tim nemoguće izgubiti na težini.

Ključni elementi u uspešnoj borbi protiv kandide:

U prve 2-3 nedelje tretmana maksimalno se smanjuje unos ugljenih hidrata.
Dijeta, zatim probiotici (suzbijaju kandidu i uspostavljaju ravnotežu), protivgljivična sredstva (antifungals ili antimycotics koji ubijaju kandidu) i sredstva koja podržavaju organizam (čiste od toksina, jačaju imunitet - Aloe vera, Beli luk i drugo), kao i uzimanje dosta tečnosti, su ključni elementi koji obezbedjuju da borba protiv kandide bude uspešna!

Borbu protiv kandide početi detoksikacijom

Najbolji način da se počne borba protiv kandide je procesom detoksikacije. Organizam treba pročistiti , tako što će se konzumirati što više vode, čajeva, povrća na pari. Na taj način telo se priprema za nov, redukovan način ishrane, koji će pomoći u borbi protiv ovog mikroorganizma.

Dijeta za kandidu (sprovodi se u tri faze)

PRVA FAZA:

Detox dijeta – čišćenje organizma od kandide i njenih toksina u največoj mogućoj meri, podizanje imunosistema i priprema probavnog sistema i celog organizma za velike promene  (koju dijetu za čišćenje primeniti, treba utvrditi sa  lekarom). Ovu fazu treba iskoristiti da se napravi  izbor probiotika i antifungala (antimikotika) koji će se koristiti u drugoj fazi. Detox dijetom stvaraju se i opšti uslovi za uspešno normalizovanje kandide u organizmu, kao što su oslobadjanje od suvišnih kilograma, bolje raspoloženje, snažnija volja i koncentracija, viša životna energija, itd. U ovoj fazi takođe je korisno uzimati proizvode od Aloe vere kao i kapsule belog luka koji će pomoći u detkosikaciji organizma kao u stabilizovanju stanja organizma i sa njihovim uzimanjem treba nastaviti i u drugoj i u trećoj fazi kako bi se postigli najbolji mogući rezultati.

DRUGA FAZA:

Promena ishrane – pokreće se stroga dijeta protiv kandide uz pažljiv izbor probiotika i antimikotika. Uzimanje probiotika može početi neposredno po pokretanju ove faze, ali to zavisi od toga da li će se i kada uzimati antimikotici. „Brzo“ uništenje kandide zahteva uzimanje antimikotika, a tek nakon 1-2 nedelje i uzimanje probiotika. Ako je potrebno da se prvo stabilizuje  normalna crevna flora (što slabi kandidu), onda se prvo uzimaju probiotici, a tek nakon 1-2 nedelje i antifungali, koji će do kraja uništiti kandidu.

Antimikotici uništavaju i deo korisnih mikroorganizama, što izaziva odredjene probleme. U tom slučaju, uz njih se uzimaju i probiotici, ali sa najmanje 2 sata razmaka izmedju dva uzimanja. Probiotici mogu i sami, bez antifungala, da „proteraju“ kandidu. Taj proces je zdravstveno lagodniji, ali i dosta sporiji.

TREĆA FAZA:

Nakon oslobadjanja od kandide primenjuje se  normalna ali pravilna ishrana u cilju potpunog oporavka, jačanja i očuvanja imuniteta i trajnog zdravlja.

Iz ishrane treba izbaciti testa, peciva od belog brašna sa kvascem, kisela jela, beli i smeđi šećer, slatkiše, med i sve namirnice u čijoj deklaraciji se pominje saharoza, fruktoza, maltoza, laktoza, glikogen, glukoza, sorbitol, galaktoza, monosaharidi ili polisaharidi.

Nisu poželjni ni alkohol, nikotin, crna kafa, gotovi sosovi, voće i voćne preradjevine, salate sa sirćetom, ukiseljeno povrće, majonez, kečap, senf, pečurke, kikiriki, pistaći, zreli sirevi, prerađevine od mesa, konzervirana hrana, gazirana pića, pivski kvasac, mleko, sladoled…

Preporučujuemo najkvalitetnije dodatke ishrani u borbi protiv kandide

Pored ishrane OBAVEZNE DIJETE ZA KANDIDU u borbi protiv kandide mogu da pomognu i dodaci ishrani. Kako bi se postigli puni efekti potrebno je da se koriste redovno najmanje 2 meseca. Mi Vam preporučujemo nabolje dodatke ishrani na našem tržištu:

 

Aloe vera Gel

Probiotic forever living - koji će pomoći u održavanju ravnoteže crevne flore.

Kapsule belog luka

Vitamin C podstiče odbrambene funkcije u organizmu, pa se preporučuje njegova dnevna doza do 3 grama.

 

Tekst je isključivo informativnog, a ne stručnog karaktera. Za mišljenje, savet, pomoć i kompletan tretman, kao i za detaljna uputstva, obavezno se obratiti svom lekaru.